måndag 10 augusti 2009

Racerapport från SM i Mjölby, 1/8 buggy

Av Pierre Ronnefalk

Kyosho / Orion / AKA, Svenska Mästare I 1/8 Buggy

7-8 Augusti kördes de Svenska Mästerskapen I 1/8 Buggy på Bockarps Ring i Mjölby. Tävlingen var den största buggytävlingen som har genomförts i Sverige med 118 anmälda deltagare.
Kyosho var som vanligt störst av dom 14 representerade märkena med 30 (26%) av bilarna.

Från Kyosho teamet så var David, Niclas och Linus på plats för att utmana dom övriga deltagarna på MSK Kvarnvingarnas tekniska och roliga bana som bla har en hoppkombination som är mycket svår att bemästra.

Redan på träningsdagen så visar David att han är snabb med hemmaföraren Andreas Edvinsson tätt efter genom att vinna var sin av dom seedande tidsträningarna.

På lördagens 5 kvalificeringsrundor så gick David ut hårt och vann dom 2 första omgångarna. I den 3:e omgången kunde han har säkrat TQ, men några misstag + en ”drive true” bestraffning (efter att ha landat på en annan bil i ett hopp) så vann Andreas den omgången 1 sekund före David.

I 4:e omgången missade David att klockan hade startat och hade ett första varv som var 10 sekunder över normalt. Efter detta så försökte han köra in lite av den tappade tiden vilket ledde till en hel del misstag och han slutade 7:a i omgången som vanns av Linus Thern.

I den 5:e omgången så var allt normalt igen och David satte en 8 – 5:13 tid som var den snabbaste för dagen och han var därmed den ende som hade kört under 5:20. Han var dessutom ca 1 sekund snabbare än dom övriga förarna och den enda som klarade av att köra ett 37 varv.

Under alla kvalen hade han använt AKA CityBlock, Soft och AKA däcken var klart bättre på banan och flera förare bytte från det man körde till AKA däck.

I Söndagens semifinal så bytte vi till AKA CityBlock, Medium efter lite funderingar (det var inget däckslitage alls på banan) och det samma gjorde Niclas och Linus. Efter en bra start i semifinalen så fick han direkt en stor lucka och safekörde hela semin och vann utan något större hot. Tiden räckte till att starta som bil 1 i finalen.

Finalen på SM var 60 minuter i jämförelse med 45 minuter som är det vanligaste. Starten var mycket viktig och den satt klockrent då ett par av dom snabba förarna missade i den svåra hoppkombinationen och lade sig. Efter det så blev det ett rätt odramatiskt race med mycket stabil körning och ett ryggläge under hela finalen. 60 minuter senare gick David i mål som Svensk Mästare 2009 och slog därmed Magnus Amilons rekord som den yngsta svenska mästaren någonsin (han blev svensk mästare vid 16 års ålder 1990).

Utrustning som David använde:
Kyosho MP9 Race Edition
Team Orion Alpha ABI .21
Team Orion 1409 Servon
Team Orion 1600 Hump acc
AKA CityBlock Medium / Soft
KO Propo EX-10

Klicka här för att ladda hem Davids setupsheet
Bilderna är tagna av neobuggy.net

Vi på Kyosho Sweden säger ett stort GRATTIS till vår talangfulle David Ronnefalk och hela TQ-racing som satsat hårt hela året. Bra jobbat!